kalo rajen kLik lah :P

geng2 ice ! let us be a better person :)

Friday, July 1, 2011

10 fakta menarik mengenai ayam


Hari-hari duk makan ayam..memang sedap sampai menjilat ibu jari kaki..tapi tahukah korang terdapat beberapa fakta menarik berkaitan dengan ayam ni sebenarnya..ke korang tahu makan je? Haa aku da agak dah..sebab aku pun sama..wahaha ~ Check diz out :

1. Sebanyak 9 biji telur kuning pernah ditemui di dalam sebiji telur. Ayam jantan mane ntah power gila tenaga batin..free2 dapat kembar sembilan tuu..

2. Ibu ayam memusing2 kan telurnya lebih kurang 50 kali sehari supaya telur kuningnya tidak melekat pada kulit telur. Rajen betol ibu mithali ni..

3. Bulu ayam akan gugur sekiranya ayam itu stress. Jangan ingat korang je tahu stress, ayam pun ada masalah peribadi diorang jugak tau..

4. Sedara mara terdekat bagi ayam adalah Tyrannosaurus-rex. Atau nama manja nye T-rex.

5. Tahi ayam yang dihasilkan oleh seekor ayam sepanjang hidupnya boleh menjana elektrik dan menyalakan sebiji mentol lampu 100 wat selama 5 jam. Inilah kot yang dikatakan hangat-hangat tahi ayam..


pic ayam muncet dari pakcik gugeL. sumber fakta dari SINI

6. Di atas muka bumi ini terdapat lebih banyak ayam berbanding manusia. Tapi aku rasa kebanyakan ayam sekarang da jadi kepsi..hahaha..dap emmph!

7. Terdapat 4 buah bandar di US yang mempunyai perkataan 'chicken' dalam namanya, iaitu : Chicken, Alaska..Chicken Bristle, Illinois..Chicken Bristle, Kentucky..dan Chicken Town, Pennsylvania. Di Malaysia tak pasti pulak..ade ke Kampung Ayam?

8. Alektorophobia adalah sejenis penyakit fobia atau ketakutan terhadap ayam.

9. Semakin tua ibu ayam, semakin besar telur yang dia hasilkan. Hmm..berbeza dengan manusia. Manusia kalau makin tua, makin kurang produktif..telur pun makin kecik?? Ooppss..

10.Seekor ayam yang telah dipotong kepalanya dilaporkan telah bertahan selama 18 bulan hidup tanpa kepala. Ada menuntut ilmu kebal agaknye..

Menarik, bukan? Secommon-common ayam tu pun ada keistimewaannya. So mulai sekarang hargailah ayam2 di sekeliling kita. Bukan ‘ibu2 ayam’ di lorong gelap tu yer rakan-rakan. Spesis ‘ayam’ yang tu layak makan penampar aje!

MyEm0.Com

20 comments:

N said...

Ayam Perisa Kasut

tambah satu lagi..hehe

oranglidi said...

uih.. menarik jugak perihal ayam ayam ni.. pusing 50kali tlur tu gile ah.

pribahasa baru: stress-stress ayam
hahaha.

kiut je bunyi 'dap emphh' tu..

satu lagi fakta: gelaran ibu ayam diberikan kepada orang yg meniaga 'ayam'. hehe

Flirtatious Friends said...

Kelakar dan mnarik!! XD

Flirtatious Friends said...

Org stres pon rmbut gugur!

syana mizwateva said...

yg kuat tnga batin 2 x leh blah.,hahaha,,,btw,ni first time ore bce fakta sal aym ni,,info mnrik..hehe

budak ice said...

N : hehe thanx for the link ;)

budak ice said...

oranglidi : haahaha..lawak la ko ni..stress2 ayam tu ape maksudnye ntah.. * terasa nak sebut 'dap emphh' patratus kali sbb ko puji..haha*

budak ice said...

flirtatious friends : iye larh..u n natalie pn xbleh stress2 tau..nati gugur lak rambut korang yg ade brape helai je tu..hihi ;P

Abang Stalker said...

hahaha..mkin tua mkin mengecut telur nya. :P wawawaaa

shafiqabdshukor said...

wah..
best nyer ayam2 ni...
patot la sedap je makan ayam ni...
hehehehe

SheyPull said...

nice...baru je tahu...:)



JOM singgah blog saya nak... baru baliki dari bercuti..hehehe

A retarded kitty said...

ayam jantan punya tenaga batin kuat?

hahaha

subur bhai

nas said...

nak ayam satu ice!
ehehehehhehe
teringin la pulak
ehehehe
menarik gak fakta nih
:)))

p/s- sian ayam uh. jadi kfc gamaknye

budak ice said...

abg staLker : hahaha..itu sure bukan ayam! :P

budak ice said...

shafiqabdshukor : mmg shedappp :P

budak ice said...

sheypuLL : hihi saje share2.. :)

budak ice said...

a retarded kitty : kucing pulak mcm mane yer ?? :P

budak ice said...

nas : nk ayam p kepsi je sng..haha..ice pn da mgidam neh!

Cat Is Na! said...

ayam ayam :3 ayam kepci..hoho tapi fakta yang no.5 tu memang menarik..:3 maksudnya tahi ayam berkuasa elektrik kekekeke :3

Pakar D O C said...

Tulisannya Lucu juga Om, blog saya juga berisikan tentang Anak Ayam...

Permasalahan Hukum Membangun Peternakan Anak Ayam

Pemilihan Lokasi Untuk Peternakan Anak Ayam


Produktifitas Peternakan Anak Ayam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...