kalo rajen kLik lah :P

geng2 ice ! let us be a better person :)

Wednesday, May 5, 2010

otak kanan otak kiri



banyak betol tips2 pelajar cemerlang oleh Dr Fadzilah Kamsah. Salah satu tips yang amat menarik perhatian aku adalah " menggunakan kedua2 otak kanan dan otak kiri". memang la otak ada 2 hemisphere, dan dua2 kita guna, tapi naturally kita lagi cenderung untuk lebih menggunakan sebelah bahagian berbanding yang satu lagi. kedua2 nya mempunyai fungsi berbeza dan mempengaruhi cara kita berfikir.


MyEm0.Com

berbeza macam mana aku pun tak tahu sangat. haha. mari tengok...


otak kiri : guna logik, detail oriented, fakta, bahasa dan perkataan, berfikir mengenai kejadian sekarang dan yang da lepas, matematik dan sains, lebih berminat kepada nama objek, reality based, buat strategi, suka pilih jalan selamat.

bertentangan dengan otak kanan...

otak kanan : guna naluri & perasaan, picture-oriented, imaginasi, simbol dan imej, berfikir mengenai kejadian sekarang dan akan datang, falsafah dan agama, lebih berminat kepada objek function, fantasy based, bertindak tanpa berfikir panjang, suka ambil risiko.


MyEm0.Com

so macam mana pulak kita nak taw yang mana satu lagi dominan ? kanan or kiri ?


banyak kot caranya. yang paling mudah tengok la ciri2 kat atas tadi..korang ni memang suka buat keje main hentam je ke or kena ada plan dulu. suka berimaginasi ke tak..hehe..aku suka :P

cara lain guna tangan je la..clasp hand together..pastu tengok ibu jari mana yang ada kat atas. kalau ibu jari kanan kat bawah ibu jari kiri, maknanya otak kanan..dan begitula sebaliknya..





try tengok gambar kat bawah ni..sekali tengok apa yang korang nampak..bagitaw ice yer..




nenek dan atuk tengah lawan mata >> right brain dominant

dua orang laki tengah melepak >> left brain dominant


berbalik kepada tips Dr Fadzilah Kamsah tadi, untuk jadi pelajar cemerlang perlulah guna kedua2 belah otak. so otak ni perlulah dilatih supaya balance penggunaan otak kanan dan kiri. kalau da biasa menulis guna tangan kanan, kena la guna tangan kiri pulak untuk buat benda2 lain contoh nya berus gigi, tarik tuala. kesian kat tangan kanan, dia pun taw penat jugak. hehe.

selain tu..boleh jugak try training otak dengan gambar kat bawah ni. korang kena sebut kaler perkataan tu..bukannya apa perkataan tu,okey? selamat mencuba..




amacam boleh tak ? hee. aku tak sure la benda ni melatih otak atau menyeksa otak. haha. kenapa susah..sebabnya bahagian kanan otak cuba nak tafsir kaler..tapi bahagian kiri otak pulak cuba nak tafsir perkataan tu. adoii..otak sama otak pun boleh gadoh..kata satu malaysia..


MyEm0.Com


okeyla..sebelom otak ku jadi tak balance, baik stop dulu setakat ni. mau study untuk exam statistic esok. erk..statistic kena guna otak kiri kan..so kena jalan senget sebelah kiri la ni esok..ngee ~


25 comments:

belalang hijau said...

kalau test dekat patrick kwn spongebob sure x dpt tau otak mane dia guna sebab tapak sulaiman x de otak!
huhuhu

ice♥ice said...

belalang hijau : haha..kdg2 diri sdiri pun xkenal patrick tuh..hihi lawak :P

Lepat Pisang said...

Hm,tak taulah..nak pakai otak sebelah mana..he..he..apapun thanks for share info ni..

fadhlina said...

tersenget dah juge=p

malyna said...

HAHAHAHA,penat lah test sebut kaler2 tu, oatk bergaduh, lalu lambat mmbuat keputusan. kih3

sugar2 kapas strawberry said...

sy otak knan kot..hihi

ice♥ice said...

lepat pisang : pakai otak tengah2..hehe.weLkem! :)

malyna : tu lar..pesal la diorang gaduh2 kn..haha.

fadhlina : same2 senget.hihi.

sugar2 kapas strawberry : mesti cik sugar2 kreatip an :P

Syafiq Kadiran said...

aku rase aku otak belah kanan....ermm~~
jap2..kiri kot....
eh, macam kanan...kiri rase nyer...
warghh!!!otak aku dah bergadoh da...teetttt

NU.YA.RA said...

compem otak kanan!

sudah terang lagi bersuluh.lam kelas sains dulu slalu tido!!

daisy said...

terbelit-belit lidah aku nak sebut kaler tu~

AkuChumel said...

ice..iqa ske sains sgt...tp xske math..tp tere seni..kretif tau..hahah..hauh..tilik me pls.haha

ice♥ice said...

syafiq kadiran : ape tettt tu? otak da jem ka? haha.

nu.ya.ra : hehe..tak kantoi ke tdo lam kelas..

daisy : otak y gadoh..lidah jadik mangsa..ksian..kih3.

akuchumel : ice rase..iQa balance kot.tahniah! ;)

Ilyah... said...

Dua2 kite gune kot...heheheheheheh...gud info:-)

SheY PuLL said...

saya gune otak tengah2..:P

ice♥ice said...

ilyah : yg tu sebaik nya :)

sehy puLL : haha..mane ade..

efyna.pinkladies said...

otak kanan lebih aktif berfungsi..n try balance kn ngn kiri...hehehe...
nice blog..dah folo..td traffik jam..tinggal jejak sini je la ye.. :)

sHaFAa said...

otak sama otak pun gaduh..kata 1 malaysia..i like it..

ermm otak saya lebih cnderung kiri melalui ujian tu..n melalui kenyataan tu makin jelas plak asenye.
tapi apa yg penting i am what i am..

ice♥ice said...

efyna : hehe..bgus2.try balance kan dua2..nti ice foLow balik ;)

shafaa : hehe thanx..tetiba je tertaip macam tu :P ..yup y penting be urself.. ;)

Mommyyus said...

otak kiri kanan saye sudah mule berfungsi...patutlah rase mcm sengal je selalu

Nur Hayaty said...

sejak tau benda ni..selalu buat gme kat bdk2 opis..TQ ice ice baby..=]

nizaa said...

bagus info..tergeliat gak la nk baca kaler2 tu...hehe

s h a f i q h a s h i m _____ said...

text kaler tu :p aduish ssh gak nak baca. tapi akan dipraktikkan XD

hehehe.. btw , fiq lama hilang sbb bz skit. ice apa khbr?? hehe

ice♥ice said...

mommyyus : hehe..sengal2 otak ea :P

yaty : woww..rajen tol yaty.gud2 :)

nizaa : hahah..jgn paksa otk..cian die :P

ice♥ice said...

shafiqhashim : practise make perfect..hehe. ice okey je.demam skit. waduh2..bz di alam realiti ea mr shafiq.. ;)

MissXYZ said...

wahhhhhhhhhh
tq info sgt menarik.... juga pic yg tertarik =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...