kalo rajen kLik lah :P

geng2 ice ! let us be a better person :)

Wednesday, June 30, 2010

siapa dia Perak Man

Aku bukanlah superman..aku juga bisa nangis..lalalaa.hehe.tetiba rasa nak menyanyi-nyanyi bila wat entry ni.bukannya ape ice mau berkongsi something..nama dia ade –man jugak kat belakang.tapi bukan superman lah.batman? bukann.spiderman? no no no.haha.usah kita berteka teki lagi buat penat otak je..ice mau kongsi sikit pasal Perak Man! Maybe ada yang da tahu takpelah..buat yang belom tahu lagi jom kita tengok siapakah sebenarnya Perak Man..adakah dia diselaputi perak? Nahhh ~ check diz out.


MyEm0.Com


Perak Man

1. Merupakan rangka manusia tertua, berumur 10 000-11 000 tahun, pernah dijumpai di Malaysia. ( 1991 - dalam Gua Gunung Runtuh di Lembah Lenggong, Hulu Perak )

2. Sejak dilahirkan lagi dia ada penyakit (congenital deformity) yang dikenali sebagai brcymesophalangia.

3. Umur : 40-45 tahun. Tinggi : 157 cm.

4. Berjalan secara membongkok.

5. Memiliki tangan kiri yang lemah dan satu jari cacat.

6. Dikebumikan dengan posisi fetus ( kedua kaki berlipat ke arah dada ) dengan tangan memegang beberapa jenis daging. Selain tu, dia juga dikebumikan dengan peralatan batu dan beribu2 kerang sungai.


Kad pengenalan Perak Man..lawa kan ?

Lagi lawa daripada ic aku yang da rosak cip nya. Entah bila la nak pegi tukar sob sob. Gambar ni diambil kat Muzium Arkeologi Lenggong. Info2 ni pulak daripada encik wiki. Thanx a lot encik wiki! Kalau harap nak tulis apa yang aku ingat masa melawat muzium tu tempoh hari memang kosonglah ruangan info tu..ngehehe. Tahniah jugak kepada kumpulan penyelidik Malaysian Archeological Research Centre USM yang diketuai oleh Datuk Prof Zuraina Majid. Bangga2. Tetiba je rasa nak mengaku sebagai student USM boleh tak ? hee.


Perak Woman pula ditemui pada 2004..makwe dia kah? Entah la..kui3.

MyEm0.Com


9 comments:

sue PINK said...

thanks bg info ni..aduhh..akak suka pi muzium2 ni..best..byk dpt ilmu

@reltzsensei said...

rase2nyer kt negeri laen pon msti de org gak kn??msti de selangor man kew..xpon kedah man kew..hik3...

ice♥ice said...

sue pink : yep btol2..bes bleh tgk brg2 bsejarah scr live :)

@reltzsensei : hehe..yg tu xtaw la.tp perak-man spesial sbb dia rangka tertua.. :)

s h a f i q h a s h i m _____ said...

wahh kenapa gbr tengkorak??
ghost rider kah??

nas said...

eheheh..
perakman tue superhero perak zaman dahulu kala bukan?
eheehhe..klaka tgok ic dye..
rangka ja

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

fakta campur kelaka hahaha

Aujinz said...

ic den pon samo gak rusak..

muahahahha..
nak print kwsp pun payah..

izyani_azahari said...

wah! menarik gile post ni. huhu. tak penah tau pun before ni. perak man ek. hehe.

ice♥ice said...

shafiqhashim : hahaha..adek dia kot.

nas : nk buat mcm mane..rangkanye je yg ade..hehe

missxyz : mekaceh sudi mbace :P

aujinz : ciann lanun..jom pegi tuka ic same2..hehe :P

izyani : yup..ice pn br taw ni.saje mau berkongsi :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...